Dzięki temu dodatkowi warzywa nabierają lekkiej cierpkości i specjalnego smaku. Ogórki z czarną porzeczką to niezwykła przekąska, którą należy otworzyć na specjalną okazję. Upewnij się, że będą popularne na każdym stole.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- czarna porzeczka - 200 g
- liście porzeczki - 6 sztuk
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 8 groszek
- ocet - 100 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 2,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż przyprawy, liście i jagody porzeczki, ogórki do słoików.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i zdejmij z ognia.
Wlej marynatę do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy