Dzięki temu dodatkowi warzywa nabierają lekkiej cierpkości i specjalnego smaku. Ogórki z czarną porzeczką to niezwykła przekąska, którą należy otworzyć na specjalną okazję. Upewnij się, że będą popularne na każdym stole.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
 - czarna porzeczka - 200 g
 - liście porzeczki - 6 sztuk
 - liść laurowy - 3 kawałki
 - czarny pieprz - 8 groszek
 - ocet - 100 ml
 - cukier - 80 g
 - sól - 60 g
 - woda (filtrowane) – 2,2 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż przyprawy, liście i jagody porzeczki, ogórki do słoików.
Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj ocet i zdejmij z ognia.
Wlej marynatę do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy