Ponownie zawiodłeś stary przepis? Chcesz spróbować czegoś nowego? Przygotuj w tym roku chrupiące kiszone ogórki po bułgarsku na zimę! Pokochasz ich słodko-kwaśny smak, apetyczny aromat i delikatny oliwkowy kolor.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- cebula - 200 g
- czosnek - 50 g
- liść laurowy - 4 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 200 ml
- cukier - 120 g
- sól - 80 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i zalej zimną wodą przez 4 godziny.
Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie.
Ułóż cebulę, przyprawy, obrane ząbki czosnku i ogórki w przygotowanych słoikach.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Wyłącz ogień, wlej ocet i wlej marynatę do słoików.
Rozwałkuj ogórki po bułgarsku, Odwróć słoiki do góry nogami i dobrze owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy