lecho z ogórków z pomidorami i papryką na zimę

45 min
16 porcji
Lecho z ogórków z pomidorami i papryką na zimę
rainbow33, stock.adobe.com
0

Przepis dla miłośników przekąsek warzywnych. Tym razem przygotujemy lecho z ogórków z pomidorami i papryką. Możesz szybko posiekać warzywa za pomocą blendera lub robota kuchennego. Sam dostosuj rozmiar i kształt kawałków.

Składniki

  • ogórki - 1,5 kg
  • pomidory - 2 kg
  • papryka - 500 g
  • cebula - 300 g
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet - 80 ml
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • cukier - 5 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.

Pokrój ogórki, obraną paprykę i cebulę.

Wlej półfabrykat pomidorowy do głębokiego rondla, dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj przez 15 minut.

Dodaj olej, ogórki, cebulę, paprykę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Rozłóż gorące lecho w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy