Od wielu lat zamykam kompot z derenia z jabłkami na zimę. Podzielę się z Tobą przepisem. Orzeźwiające, lekko kwaśne nuty derenia doskonale łączą się ze słodyczą jabłek. Jak dla mnie świetny napój na zimę dla całej rodziny, a nawet bardzo przydatny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dereń posortuj, Usuń gałązki i ogony, spłucz pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do durszlaka.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Zagotuj wodę.
Wstępnie wysterylizowane rozgrzane słoiki napełnij dereniem i jabłkami o jedną trzecią, zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw kompot do ostygnięcia do około 40°C.
Gdy kompot wystarczająco ostygnie, spuść płyn do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez 5-7 minut. Dostosuj ilość cukru według własnego uznania, próbując syropu. Zwykle robię niezbyt słodki.
Wlej owoce do słoików gotowym gorącym syropem, zwiń, zawiń w koc i pozostaw słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną. Przenieś schłodzony kompot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.