półfabrykaty na zimę
22.04.2023
kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym na zimę bez sterylizacji
20 min
24 porcje
Do połowy jesieni moja piwnica jest pełna różnych konserwacji. Wśród całej tej różnorodności na pewno znajdzie się kilka słoików kompotu gruszkowego z kwasem cytrynowym. Przygotowuję go bez sterylizacji metodą dwukrotnego nalewania.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- cukier - 450 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszki i włóż do słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy