sos do mięsa z suszonych śliwek na zimę

35 min
6 porcji
Sos do mięsa z suszonych śliwek na zimę
Alicja Królewska, stock.adobe.com
0

Ludzie są zwykle podzieleni na wielbicieli suszonych śliwek i ich przeciwników. Jeśli należysz do tych pierwszych, spróbuj ugotować sos ze śliwek do mięsa. Okazuje się bogaty i bardzo aromatyczny, dlatego jest wydawany niezwykle oszczędnie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.

Przenieś do rondla z wrzącą wodą, gotuj przez 5 minut.

Spuść połowę płynu, resztę zmiel blenderem zanurzeniowym.

Przetrzyj powstałą masę przez sito.

Dodaj cukier, przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj sos na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.

Wlej ocet, podgrzej jeszcze 1 minutę i wlej do przygotowanego pojemnika. Szczelnie zamknij pokrywki i po dniu przenieś do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy