Ludzie są zwykle podzieleni na wielbicieli suszonych śliwek i ich przeciwników. Jeśli należysz do tych pierwszych, spróbuj ugotować sos ze śliwek do mięsa. Okazuje się bogaty i bardzo aromatyczny, dlatego jest wydawany niezwykle oszczędnie.
Składniki
- suszone śliwki (bez pestek) – 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 art.
- woda (wrząca woda) – 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.
Przenieś do rondla z wrzącą wodą, gotuj przez 5 minut.
Spuść połowę płynu, resztę zmiel blenderem zanurzeniowym.
Przetrzyj powstałą masę przez sito.
Dodaj cukier, przyprawy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj sos na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
Wlej ocet, podgrzej jeszcze 1 minutę i wlej do przygotowanego pojemnika. Szczelnie zamknij pokrywki i po dniu przenieś do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy