Aronia to smaczna i zdrowa jagoda. Nie wymienię wielu jego zalet, lepiej opowiem ciekawy przepis na ten temat. Ugotujemy dżem z aronii z orzechami włoskimi. A więc po pierwsze.
Składniki
- Aronia - 1 kg
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- orzechy włoskie - 300 g
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody aronii z gałązek i dokładnie spłucz.
Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz nasiona.
Wysuszyć orzechy włoskie na patelni i odsączyć z łuski.
Zmiel wszystkie półfabrykaty w blenderze i zmiksuj.
Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmij patelnię z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.
Dodaj sok z cytryny, gotuj przez 5 minut i włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy