dżem z aronii z orzechami włoskimi

30 min
5 porcji
Dżem z aronii z orzechami włoskimi
glenkar, stock.adobe.com
0

Aronia to smaczna i zdrowa jagoda. Nie wymienię wielu jego zalet, lepiej opowiem ciekawy przepis na ten temat. Ugotujemy dżem z aronii z orzechami włoskimi. A więc po pierwsze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody aronii z gałązek i dokładnie spłucz.

Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz nasiona.

Wysuszyć orzechy włoskie na patelni i odsączyć z łuski.

Zmiel wszystkie półfabrykaty w blenderze i zmiksuj.

Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmij patelnię z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.

Dodaj sok z cytryny, gotuj przez 5 minut i włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy