dżem z czarnego agrestu

20 min
10 porcji
Dżem z czarnego agrestu
AlexWanderer, stock.adobe.com
0

Na początku ubiegłego wieku Michurinowi udało się sztucznie wyhodować czarny agrest. Jagody okazały się słodko-kwaśne z lekką cierpkością i aromatem winogron. Radzę zrobić dżem z czarnego agrestu. Dzielę się przepisem na służbie.

Składniki

  • agrest (czarny) – 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest przygotuj i włóż do głębokiej patelni.

Przykryj cukrem, przykryj i odłóż na bok na 3 godziny.

Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Włóż dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy