Na początku ubiegłego wieku Michurinowi udało się sztucznie wyhodować czarny agrest. Jagody okazały się słodko-kwaśne z lekką cierpkością i aromatem winogron. Radzę zrobić dżem z czarnego agrestu. Dzielę się przepisem na służbie.
Składniki
- agrest (czarny) – 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest przygotuj i włóż do głębokiej patelni.
Przykryj cukrem, przykryj i odłóż na bok na 3 godziny.
Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Włóż dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy