Co roku robię konfiturę z czarnej porzeczki. Robię to z trzech powodów: jest prosty, zdrowy i pyszny. Jako zagęszczacz można stosować różne dodatki. Lubię gotować ze skrobią. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- skrobia - 80 g
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel czarną porzeczkę w blenderze.
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia.
Wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej do wrzącej konfitury, ciągle mieszając.
Gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Ułóż konfiturę w słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy