tkemali z czerwonej śliwki na zimę

30 min
8 porcji
Tkemali z czerwonej śliwki na zimę
Sergey, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie gruziński sos jest przygotowywany z kwaśnej śliwki wiśniowej, ale istnieje również wiele innych odmian. Na przykład doskonałe tkemali pochodzi z czerwonej śliwki. Można go gotować w sezonie świeżych owoców i zamykać na zimę w małych słoikach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.

Umieść połówki drenażu na patelni, zalej wodą, gotuj przez 10 minut i wrzuć do durszlaka.

Przetrzyj owoce przez sito, aby pozbyć się skórki.

Drobno posiekaj natkę pietruszki, ostrą paprykę i obrany czosnek.

Wymieszaj puree śliwkowe z pokruszonymi półfabrykatami, solą, przyprawami i olejem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Dodaj ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Rozłóż gorący sos na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy