Tradycyjnie gruziński sos jest przygotowywany z kwaśnej śliwki wiśniowej, ale istnieje również wiele innych odmian. Na przykład doskonałe tkemali pochodzi z czerwonej śliwki. Można go gotować w sezonie świeżych owoców i zamykać na zimę w małych słoikach.
Składniki
- śliwki (czerwone) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 50 g
- pietruszka - 10 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet - 3 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.
Umieść połówki drenażu na patelni, zalej wodą, gotuj przez 10 minut i wrzuć do durszlaka.
Przetrzyj owoce przez sito, aby pozbyć się skórki.
Drobno posiekaj natkę pietruszki, ostrą paprykę i obrany czosnek.
Wymieszaj puree śliwkowe z pokruszonymi półfabrykatami, solą, przyprawami i olejem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Rozłóż gorący sos na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy