dżem truskawkowy-pięć minut z całymi jagodami

10 min
8 porcji
Dżem truskawkowy
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

To jedna z tych konserwacji, które hostessy z dumą stawiają na stole przed gośćmi. Dżem truskawkowy-pięć minut z całymi jagodami okazuje się piękny, pachnący i pyszny! Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj lekko jędrnych truskawek.

Składniki

  • truskawka - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 400 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj truskawki, obierz działki i spłucz pod bieżącą wodą.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj przez 5 minut.

Dodaj truskawki i wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 2 godziny.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Ostrożnie włóż gorący dżem do przygotowanych słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy