To jedna z tych konserwacji, które hostessy z dumą stawiają na stole przed gośćmi. Dżem truskawkowy-pięć minut z całymi jagodami okazuje się piękny, pachnący i pyszny! Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj lekko jędrnych truskawek.
Składniki
- truskawka - 2 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj truskawki, obierz działki i spłucz pod bieżącą wodą.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj przez 5 minut.
Dodaj truskawki i wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 2 godziny.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Ostrożnie włóż gorący dżem do przygotowanych słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy