Moja babcia zamknęła takie puste miejsca na zimę. Owoce rozdzieraliśmy we własnym ogrodzie, a orzechy suszyliśmy w piecu. Minęło wiele lat, a teraz gotuję dżem morelowy z orzechami.
Składniki
- morele - 2,5 kg
- orzechy włoskie - 200 g
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na plasterki i obierz z nasion.
Pokrój owoce na małe kawałki i włóż do rondla.
Przykryj cukrem, przykryj i odstaw na 2 godziny.
Wysuszyć orzechy włoskie na patelni, odsączyć z łuski i posiekać.
Umieść patelnię z morelą na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
Dodaj orzechy, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy