dżem morelowy z orzechami

20 min
8 porcji
Dżem morelowy z orzechami
murziknata, stock.adobe.com
0

Moja babcia zamknęła takie puste miejsca na zimę. Owoce rozdzieraliśmy we własnym ogrodzie, a orzechy suszyliśmy w piecu. Minęło wiele lat, a teraz gotuję dżem morelowy z orzechami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na plasterki i obierz z nasion.

Pokrój owoce na małe kawałki i włóż do rondla.

Przykryj cukrem, przykryj i odstaw na 2 godziny.

Wysuszyć orzechy włoskie na patelni, odsączyć z łuski i posiekać.

Umieść patelnię z morelą na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.

Dodaj orzechy, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy