półfabrykaty na zimę
26.01.2023
język teściowej z cukinii z czosnkiem na zimę
1 godz. 10 min.
8 porcji
Moja rodzina uwielbia tę przekąskę, więc jest dużo do zrobienia. Język teściowej z cukinii z czosnkiem jest koniecznie podawany na świątecznym stole. Małe bułki o cudownym aromacie przyciągają uwagę wszystkich i zawsze znikają ze stołu jako pierwsze.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- pomidory - 400 g
- cebula (średni) – 2 kawałki
- czosnek - półgłówki
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet jabłkowy - 50 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- Sol - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie talerze.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Obierz czosnek, posiekaj i wymieszaj z solą.
Posmaruj cukinię czosnkiem i zwiń w bułki.
Pokrój pomidory i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidory, przyprawy i cukier. Dusić przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Ułóż warstwy smażenia i bułek z cukinii w słoikach.
Sterylizuj przez 20 minut, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy