Jeśli to możliwe, spróbuj ugotować to galaretowate mięso. Przygotowuje się go z różnych rodzajów mięsa: kurczaka, wieprzowiny, indyka i języka wołowego. Smak jest bogaty i jasny. Taką przekąskę można bezpiecznie umieścić na środku świątecznego stołu!
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 500 g
- język wołowy - 700 g
- kurczak (Strona główna) – 500 g
- udo indyka - 500 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - półgłówki
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 6 groszek
- woda (filtrowane) – 7 L
- Zieleń - 3 gałązki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Język wołowy dokładnie oczyść, opłucz i włóż do głębokiego rondla.
Dodaj umytą i pokrojoną na duże kawałki wieprzowinę, indyka, kurczaka. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu i zmień wodę.
Dodaj obraną cebulę i marchewkę, liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę. Gotuj przez 4 godziny na bardzo małym ogniu.
Wyłowić warzywa, dodać drobno posiekany czosnek, posolić i gotować przez kolejne 30 minut.
Wyjmij mięso z bulionu i lekko ostudź. Tłuste części i skórę można wyrzucić, a resztę oddzielić od kości, pokroić i ułożyć w przygotowanych pojemnikach.
Odcedź bulion dwa razy przez gazę i delikatnie wlej do talerzy z mięsem.
Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin. Podawaj przyozdobione świeżymi ziołami.