Istnieje wiele różnych przepisów na dżem rabarbarowy, ale ja wolę klasyczny. Niech osobliwy kolor przysmaku cię nie przeraża, ponieważ jego smak jest ponad wszelką pochwałę. Jest to jeden z najbardziej niezwykłych półfabrykatów, który można łatwo przygotować w domu z minimalną ilością składników!
Składniki
- rabarbar - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz ogonki rabarbaru i zdejmij z nich górną skórkę.
Pokrój je w drobną kostkę nie większą niż 7-10 mm. ważne jest, aby wszystkie kawałki były mniej więcej takie same.
Złóż rabarbar do emaliowanego pojemnika, przykryj cukrem w stosunku 1: 1, wymieszaj i pozostaw na noc.
Doprowadzić masę do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pamiętaj, aby usunąć piankę, gdy się pojawi.
Po 5-6 godzinach gotuj dżem przez kolejne 5 minut, ponownie zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 5-6 godzin.
Zagotuj masę po raz ostatni po raz trzeci i zwiń na brzegach.