dżem rabarbarowy z cukrem na zimę

3 godz. 0 min.
2 porcje
Dżem rabarbarowy z cukrem na zimę
t.sableaux, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele różnych przepisów na dżem rabarbarowy, ale ja wolę klasyczny. Niech osobliwy kolor przysmaku cię nie przeraża, ponieważ jego smak jest ponad wszelką pochwałę. Jest to jeden z najbardziej niezwykłych półfabrykatów, który można łatwo przygotować w domu z minimalną ilością składników!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz ogonki rabarbaru i zdejmij z nich górną skórkę.

Pokrój je w drobną kostkę nie większą niż 7-10 mm. ważne jest, aby wszystkie kawałki były mniej więcej takie same.

Złóż rabarbar do emaliowanego pojemnika, przykryj cukrem w stosunku 1: 1, wymieszaj i pozostaw na noc.

Doprowadzić masę do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Pamiętaj, aby usunąć piankę, gdy się pojawi.

Po 5-6 godzinach gotuj dżem przez kolejne 5 minut, ponownie zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 5-6 godzin.

Zagotuj masę po raz ostatni po raz trzeci i zwiń na brzegach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy