półfabrykaty na zimę
07.02.2023
dżem dyniowy z orzechami włoskimi i suszonymi morelami
40 min
4 porcje
Dżem z dyni sam w sobie jest pyszny, ale można go jeszcze bardziej urozmaicić. Dynia doskonale komponuje się z orzechami i suszonymi owocami w każdym naczyniu, a ten dżem nie jest wyjątkiem. Spróbuj, a nie pożałujesz! Z suszonych owoców proponuję suszone morele.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- cukier - 700 g
- suszone morele - 100 g
- orzechy włoskie - 100 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- imbir - 6-7 zobacz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę, przykryj cukrem i odstaw na kilka godzin.
Drobno posiekaj suszone morele i orzechy. Usuń skórkę z cytrusów i zmiel miąższ bez folii za pomocą blendera. Zetrzyj imbir.
Doprowadź dynię do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy