Gruzińska przekąska szybko stała się popularna. Z tego powodu pojawiło się wiele różnych odmian tego dania. Z całej różnorodności przepisów dzisiaj chcę podkreślić pikantną adżikę z cukinii z pomidorami i papryką. Spróbuj, powinno ci się spodobać!
Składniki
- cukinia - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 100 ml
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 100 G
- sól - 120 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przepuść cukinię, pomidory, ostrą paprykę i obraną paprykę przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystko w głębokim rondlu, dodaj masło, cukier i przyprawy. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Dodaj czosnek, sól przepuszczoną przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, włóż do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy