desery 06.03.2023

biszkopt & 171; Święto & 187;

1 godz. 0 min.
8 porcji
Ciasto biszkoptowe
0

Uwielbiam ciasta biszkoptowe. Wydaje mi się, że ich odmiany są po prostu nieskończone. Za każdym razem gotuję według nowego przepisu, eksperymentuję i znajduję dla siebie coś nowego. Ostatnim odkryciem był biszkopt z kakao i kremem maślanym. Prawdziwe jedzenie!

Składniki

na ciasto:
  • jaja kurze - 5 sztuk
  • mąka - 100 g
  • kakao - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - 0,25 łyżeczka
do kremu:
  • śmietana (o zawartości tłuszczu 35 %) – 500 ml
  • cukier - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Delikatnie oddziel białka od żółtek.

Ciasto biszkoptowe

Ubij białka solą, aż utworzą się ostre szczyty.

Ciasto biszkoptowe

Ubij żółtka z cukrem na biało.

Ciasto biszkoptowe

Wlej masę żółtkową do miski z ubitymi białkami i wymieszaj.

Ciasto biszkoptowe

Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao.

Ciasto biszkoptowe

Wlej suchy przedmiot do miski i delikatnie mieszaj, aż będzie gładki.

Ciasto biszkoptowe

Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Sprawdź gotowość, przebijając ciasto drewnianym szpikulcem.

Ciasto biszkoptowe

Schłodzoną śmietanę wymieszać z cukrem i ubić mikserem, aż uzyska gęstą śmietanę.

Ciasto biszkoptowe

Schłodzić biszkopt w temperaturze pokojowej, wyjąć z formy i pokroić na dwa identyczne ciasta.

Ciasto biszkoptowe

Połóż pierwsze ciasto na talerzu i posmaruj kremem.

Ciasto biszkoptowe

Połóż drugie ciasto na wierzchu, obficie posmaruj wierzch i boki kremem.

Ciasto biszkoptowe

Posyp gotowe ciasto proszkiem kakaowym i wyślij do lodówki na 2 godziny do namoczenia.

Ciasto biszkoptowe

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy