
Klasyczne ciasto Bento z biszkoptem waniliowym i nadzieniem twarogowym podbije Twoje serce. Możesz zrobić dowolne nadzienie, eksperymentuj. Niech to będzie czekoladowy ganache, bita śmietana, konfitura owocowa lub twaróg.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 80 g
- cukier - 80 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- mleko - 25 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 10 g
- Olej roślinny - 20 g
- ser twarogowy - 200 g
- śmietana (33%) – 150 g
- cukier puder - 70 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotuj biszkopt na ciasto. Jajka mieszamy z cukrem, z cukrem waniliowym i ubijamy do uzyskania gęstej piany. Dodaj olej roślinny i mleko, kontynuuj ubijanie. Wlej proszek do pieczenia ciasta i mąkę i ubij wszystko dobrze, aż będzie gładkie.

Wlać ciasto biszkoptowe na blachę do pieczenia i wysłać do pieczenia w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180C.

Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj krem. Ubij ser twarogowy, śmietanę i cukier, aż będą gładkie.

Wyjmij biszkopt, pozwól mu trochę ostygnąć. Za pomocą pierścienia kształtującego o średnicy 10 cm Wytnij 3 koła. Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Posiekaj kawałki biszkoptu, przykryj boki ciasta powstałym okruchem. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto się namoczyło.
