Ta metoda konserwowania była używana w dawnych czasach, ale w dzisiejszych czasach nie straciła na znaczeniu. Istnieje wiele przepisów na ten temat. Proponuję zrobić namoczone jabłka z cukrem bez sterylizacji. Będziesz potrzebował wiadra, beczki lub patelni.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- Chrzanów - 2 liścia
- liście porzeczki - 5 sztuk
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- cukier - 50 g
- sól - 100 g
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól. Gotuj przez 2 minuty i odłóż na bok do ostygnięcia.
Przykryj dno przygotowanego pojemnika liśćmi chrzanu.
Umieść jabłka zmieszane z przyprawami.
Wlać schłodzoną marynatę, przykryć liśćmi porzeczki i podwójną warstwą gazy.
Przykryj, Ustaw ucisk i przenieś na 3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy