Oczywiście możesz zwinąć zwykłą świeżą paprykę do słoików. Ale tym razem proponuję spróbować bardziej oryginalnej wersji i najpierw ją upiec. Po pierwsze, Tekstura gotowej przekąski całkowicie się zmienia. Po drugie, nabiera bardziej wyrazistego smaku.
Składniki
- papryka - 1 kg
- ocet balsamiczny - 1 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - 0.5 pęczek
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szczypta
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj paprykę i piecz ją w całości na folii przez około pół godziny w piekarniku o temperaturze 220 stopni.
Złóż go do torby, zawiąż i pozostaw na pół godziny.
Obierz i posiekaj paprykę. Zachowaj cały sok, który wypływa w tym procesie.
Połącz drobno posiekany czosnek, zioła, sok z pieprzu, ocet, cukier, sól i olej.
Włóż ziarna pieprzu do wysterylizowanych słoików, a następnie pieczoną paprykę.
Napełnij wszystko marynatą, sterylizuj w garnku z wodą przez 15 minut i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy