dżem jagodowy z bananem

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jagodowy z bananem
svf74, stock.adobe.com
0

Bardzo ciekawym sposobem na urozmaicenie zwykłego dżemu jagodowego jest dodanie do niego bananów. Polecam wybrać dojrzałe owoce, a nawet pozwolić im trochę się położyć. Powinny być wystarczająco miękkie, aby można je było rozgnieść nawet widelcem.

Składniki

  • banany (obrane) – 1 kg
  • Borówka - 400 g
  • cukier (opcjonalnie) – 0.5 szklanki
  • woda - 0.25 szklanki
  • sok z cytryny - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój banany w plasterki i polej sokiem z cytryny.

Dodaj umyte jagody, wodę i opcjonalnie cukier.

Zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut.

Zmiel wszystko blenderem i włóż do słoików.

Sterylizuj je w garnku z wodą przez kolejne 15 minut i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy