SOS szczawiowy na zimę

40 min
2 porcje
SOS szczawiowy na zimę
Julia Kochenkowa, stock.adobe.com
0

Pikantny słodko-kwaśny sos szczawiowy jest idealny do mięsa, drobiu i ryb. Radzę nie gotować go dużo i przechowywać w lodówce, ponieważ przepis nie używa octu, a obróbka cieplna produktów jest minimalna. Dzielę się przepisem.

Składniki

  • szczaw - 300 g
  • woda - 500 ml
  • mąka - 60 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • Olej roślinny - 120 ml
  • sól - do smaku
  • Chili - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Szczaw opłucz i grubo posiekaj, czosnek obierz i posiekaj, papryczki chili obierz z nasion, pokrój w cienkie pierścienie.

W rondlu z grubym dnem usmaż zmiażdżony czosnek i chili na oleju roślinnym na złoty kolor. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez 2-3 minuty. Wprowadź trochę wody i mieszaj, aż będzie gładka.

Dodaj posiekany szczaw, zagotuj przedmiot na średnim ogniu i gotuj przez 1-2 minuty. Zdejmij sos z ognia i lekko ostudź.

Ubij ciepły sos blenderem do uzyskania gładkiego puree. Następnie całkowicie ostudź obrabiany przedmiot, wlej do sterylnego czystego pojemnika, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy