Pikantny słodko-kwaśny sos szczawiowy jest idealny do mięsa, drobiu i ryb. Radzę nie gotować go dużo i przechowywać w lodówce, ponieważ przepis nie używa octu, a obróbka cieplna produktów jest minimalna. Dzielę się przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Szczaw opłucz i grubo posiekaj, czosnek obierz i posiekaj, papryczki chili obierz z nasion, pokrój w cienkie pierścienie.
W rondlu z grubym dnem usmaż zmiażdżony czosnek i chili na oleju roślinnym na złoty kolor. Dodaj mąkę i mieszając smaż przez 2-3 minuty. Wprowadź trochę wody i mieszaj, aż będzie gładka.
Dodaj posiekany szczaw, zagotuj przedmiot na średnim ogniu i gotuj przez 1-2 minuty. Zdejmij sos z ognia i lekko ostudź.
Ubij ciepły sos blenderem do uzyskania gładkiego puree. Następnie całkowicie ostudź obrabiany przedmiot, wlej do sterylnego czystego pojemnika, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki.