Co roku gospodynie domowe konserwują przekąski warzywne na zimę. Jednym z najpopularniejszych od wielu lat pozostaje lecho. Uwielbiam gotować z bakłażanem i pieprzem. Nie radzę zbyt drobno kroić warzyw, w przeciwnym razie podczas gotowania mogą stracić swój kształt.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i przykryj przez 10 minut słoną wodą.
Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i paprykę, pokrój.
Obierz pomidory i pokrój na małe kawałki.
Przenieś kawałki pomidorów do głębokiego rondla, dodaj olej, cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj posiekane warzywa i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
Wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Rozłóż lecho w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy