lecho z bakłażanem i papryką na zimę

50 min
16 porcji
Lecho z bakłażanem i papryką na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Co roku gospodynie domowe konserwują przekąski warzywne na zimę. Jednym z najpopularniejszych od wielu lat pozostaje lecho. Uwielbiam gotować z bakłażanem i pieprzem. Nie radzę zbyt drobno kroić warzyw, w przeciwnym razie podczas gotowania mogą stracić swój kształt.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany i przykryj przez 10 minut słoną wodą.

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i paprykę, pokrój.

Obierz pomidory i pokrój na małe kawałki.

Przenieś kawałki pomidorów do głębokiego rondla, dodaj olej, cukier, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj posiekane warzywa i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Rozłóż lecho w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy