Śmietana nadaje sernikowi nie tylko delikatną konsystencję, ale także lekką przyjemną kwaskowatość, która harmonijnie podkreśla smak mascarpone. Przed podaniem polecam udekorować deser dżemem, jagodami i cukrem pudrem. To najlepsza opcja dla takiego przepisu.
Składniki
- mascarpone - 300 g
- cukier - 100 g
- woda - 140 ml
- żelatyna - 10 g
- ciasteczka (piaskowy) – 100 g
- masło - 50 g
- śmietana - 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę 40 ml zimnej wody i pozostaw do spęcznienia.
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, wymieszaj ze stopionym masłem i rozłóż bazę.
Zagotuj wodę z cukrem, wlej tam żelatynę i gotuj, aż się rozpuści.
Ubij mascrarpone ze śmietaną, wlej syrop żelatynowy i ponownie ubij.
Wlej nadzienie na spód i pozostaw sernik na noc w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy