kompot irgi na zimę

20 min
1 puszka 1 L
Kompot irgi na zimę
Elena Zacharowa, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się przepisem na pyszny i zdrowy kompot z puszki irgi. Przyjemny smak napoju zachwyci cię w zimnych porach roku. Aby napój nabrał jaśniejszego smaku, dodaję do niego świeżą gałązkę lub szczyptę suszonego tymianku.

Składniki

  • Irga - 200 g
  • woda - 600 ml
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - szczypta
  • tymianek - szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz Irgu pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Zagotuj syrop cukrowy, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego.

Włóż irgę do wcześniej wysterylizowanego słoika, dodaj suszony tymianek.

Napełnij jagody wrzącym syropem do góry słoika. Zamknij słoik hermetycznie, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony kompot można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy