chrupiące pokrojone ogórki kiszone na zimę

20 min
8 porcji
Chrupiące pokrojone ogórki kiszone na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku niedobór świeżych warzyw jest dotkliwy. Domowa konserwacja pomoże poradzić sobie z problemem. Uniwersalny kęs to chrupiące pokrojone ogórki kiszone na zimę. I możesz je łatwo ugotować zgodnie z tym przepisem.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • cebula (średni) – 3 kawałki
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • sok z cytryny - 150 ml
  • cukier - 50 g
  • sól - 40 G
  • woda - 1,8 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ogórki, zioła i obraną cebulę.

Wymieszaj i włóż do przygotowanych słoików.

Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.

Dodaj sok z cytryny, wyłącz ogrzewanie i wlej do słoików.

Zwinąć, odwrócić puszki do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy