makrela w puszkach na zimę

3 godz. 20 min.
4 porcje
Makrela w puszkach na zimę
d, stock.adobe.com
0

Makrela to idealny wybór na zimową konserwację. Jest to dość tłusta ryba, która jest nierealna do wysuszenia lub zepsucia. Ma też jasny smak, więc możesz sobie poradzić z minimum dodatków. Złap sprawdzony przepis!

Składniki

  • makrela - 3 kawałki
  • Olej roślinny - 150 ml
  • woda - 350 ml
  • sól - 1 art.
  • cukier - 0.5 łyżeczka
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • kolendra - 1 łyżeczka
  • czarny pieprz - 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypatrosz makrelę, pokrój na porcje i włóż na patelnię.

Posyp solą, cukrem i wszystkimi przyprawami.

Napełnij wodą i olejem, zagotuj i gotuj przez 15 minut.

Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj rybę na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

Włóż do sterylnych słoików, zalej pozostałą marynatą i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy