Szukasz nowego przepisu na pyszny dżem? Pamiętaj, aby spróbować zrobić to z figami z pomarańczą. Oryginalne połączenie smaków, cytrusowego aromatu i umiarkowanie gęstej konsystencji-czego chcieć więcej? Wszystkie szczegóły są opisane w przepisie.
Składniki
- figi - 1 kg
- pomarańczowy - 1 rzecz
- cukier - 600 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Figi opłucz, pokrój na małe kawałki i włóż do głębokiego rondla.
Oparz pomarańczę wrzącą wodą, obierz, białe folie, posiekaj i wlej do tej samej patelni.
Dodaj cukier, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.
Wlej wodę, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy