dżem figowy z pomarańczą

25 min
8 porcji
Dżem figowy z pomarańczą
DalaiFood, stock.adobe.com
0

Szukasz nowego przepisu na pyszny dżem? Pamiętaj, aby spróbować zrobić to z figami z pomarańczą. Oryginalne połączenie smaków, cytrusowego aromatu i umiarkowanie gęstej konsystencji-czego chcieć więcej? Wszystkie szczegóły są opisane w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Figi opłucz, pokrój na małe kawałki i włóż do głębokiego rondla.

Oparz pomarańczę wrzącą wodą, obierz, białe folie, posiekaj i wlej do tej samej patelni.

Dodaj cukier, przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.

Wlej wodę, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy