kawior grzybowy na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki
Kawior grzybowy na zimę
san_ta, stock.adobe.com
0

Ugotujmy kawior z grzybów leśnych na zimę? Taki kawior jest uniwersalny: można go podawać jako niezależną przekąskę lub używać do nadziewania pierogów, zraz, ciast. A może chcesz zrobić sos grzybowy do spaghetti?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i brudu, zdejmij skórę z czapek, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, grubo posiekaj. Gotuj przygotowane grzyby przez 10 minut po ugotowaniu. Następnie wrzuć do durszlaka i ponownie spłucz. Z 2 kg świeżych grzybów dostaję około 1,5 kg gotowanych.

Obierz cebulę i marchewkę, posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smaż warzywa na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego przez 3-5 minut.

Połącz cebulę, marchewkę i grzyby, przepuść wszystko przez maszynę do mięsa.

W rondlu do gotowania umieść powstałą masę warzywną, wlej olej roślinny, dodaj sól i tymianek.

Dusić obrabiany przedmiot na małym ogniu, mieszając, przez 20 minut po ugotowaniu.

5 minut przed ugotowaniem dodaj posiekany czosnek i ocet.

Włóż gorący kawior grzybowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy