Ugotujmy kawior z grzybów leśnych na zimę? Taki kawior jest uniwersalny: można go podawać jako niezależną przekąskę lub używać do nadziewania pierogów, zraz, ciast. A może chcesz zrobić sos grzybowy do spaghetti?
Składniki
- grzyby leśne (dowolny) – 2 kg
- cebula - 300 g
- marchew - 300 g
- czosnek - 20 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 1 art.
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i brudu, zdejmij skórę z czapek, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, grubo posiekaj. Gotuj przygotowane grzyby przez 10 minut po ugotowaniu. Następnie wrzuć do durszlaka i ponownie spłucz. Z 2 kg świeżych grzybów dostaję około 1,5 kg gotowanych.
Obierz cebulę i marchewkę, posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smaż warzywa na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju roślinnego przez 3-5 minut.
Połącz cebulę, marchewkę i grzyby, przepuść wszystko przez maszynę do mięsa.
W rondlu do gotowania umieść powstałą masę warzywną, wlej olej roślinny, dodaj sól i tymianek.
Dusić obrabiany przedmiot na małym ogniu, mieszając, przez 20 minut po ugotowaniu.
5 minut przed ugotowaniem dodaj posiekany czosnek i ocet.
Włóż gorący kawior grzybowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.