półfabrykaty na zimę
13.02.2023
galaretka z czerwonej i czarnej porzeczki bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
4 porcje
Klasyczna domowa galaretka w słoikach, którą wielu pamięta z dzieciństwa, jest najczęściej przygotowywana z czerwonych i czarnych porzeczek. A wszystko dlatego, że to właśnie te jagody doskonale gęstnieją dzięki naturalnej pektynie. I oczywiście jest po prostu pyszny.
Składniki
- czerwona porzeczka - 700 g
- czarna porzeczka - 800 g
- cukier - 1 kg
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagodę, wlej wodę i gotuj do miękkości.
Zetrzyj jagodę tłuczkiem i dodaj cukier.
Gotuj przez kolejne 5 minut i przetrzyj porzeczki przez sito.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 2 minuty i zwiń galaretkę w oparzone wrzącą wodą słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy