galaretka z czerwonej i czarnej porzeczki bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 porcje
Galaretka z czerwonej i czarnej porzeczki bez sterylizacji
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Klasyczna domowa galaretka w słoikach, którą wielu pamięta z dzieciństwa, jest najczęściej przygotowywana z czerwonych i czarnych porzeczek. A wszystko dlatego, że to właśnie te jagody doskonale gęstnieją dzięki naturalnej pektynie. I oczywiście jest po prostu pyszny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagodę, wlej wodę i gotuj do miękkości.

Zetrzyj jagodę tłuczkiem i dodaj cukier.

Gotuj przez kolejne 5 minut i przetrzyj porzeczki przez sito.

Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 2 minuty i zwiń galaretkę w oparzone wrzącą wodą słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy