Chcesz na chwilę zanurzyć się we włoskiej atmosferze? Przygotuj miskę aromatycznych ravioli z ricottą i szpinakiem. Zorganizuj spokojny lunch, a po posiłku, jak przystało na prawdziwego Włocha, odpocznij przez kilka godzin!
Składniki
- mąka - 1,5 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - 0,5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- parmezan (do podania) – 50 g
- ricotta - 150 g
- szpinak - 150 g
- masło - 40 g
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do głębokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie w środku.
Dodaj jajka, sól, oliwę z oliwek i zagniataj ciasne ciasto.
Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Posiekaj szpinak i smaż na maśle przez 4-5 minut. Zielenie powinny ciemnieć i znacznie zmniejszyć objętość.
Połącz szpinak, ricottę, sól i gałkę muszkatołową.
Ponownie zagnieść ciasto, uformować małe kiełbaski i pokroić na kawałki tej samej wielkości.
Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, włóż trochę nadzienia i przyklej na zasadzie pierogów.
Wlej ravioli do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Ravioli wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu. Posyp startym parmezanem i liśćmi szpinaku.