dania główne 22.01.2022

ravioli z ricottą i szpinakiem

1 godz. 0 min.
3 porcje
Ravioli z ricottą i szpinakiem
nblxer, stock.adobe.com
0

Chcesz na chwilę zanurzyć się we włoskiej atmosferze? Przygotuj miskę aromatycznych ravioli z ricottą i szpinakiem. Zorganizuj spokojny lunch, a po posiłku, jak przystało na prawdziwego Włocha, odpocznij przez kilka godzin!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do głębokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie w środku.

Dodaj jajka, sól, oliwę z oliwek i zagniataj ciasne ciasto.

Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.

Posiekaj szpinak i smaż na maśle przez 4-5 minut. Zielenie powinny ciemnieć i znacznie zmniejszyć objętość.

Połącz szpinak, ricottę, sól i gałkę muszkatołową.

Ponownie zagnieść ciasto, uformować małe kiełbaski i pokroić na kawałki tej samej wielkości.

Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, włóż trochę nadzienia i przyklej na zasadzie pierogów.

Wlej ravioli do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.

Ravioli wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu. Posyp startym parmezanem i liśćmi szpinaku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy