Czasami w sklepie można zobaczyć tak ogromne kawałki indyka, że trudno w to uwierzyć! Właśnie z takich części najlepsze są kotlety. Najważniejsze jest, aby je odpowiednio pokroić. Przypominam, że należy to zrobić w poprzek włókien!
Składniki
- Indyk (filet) – 700 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 1 szkło
- Olej roślinny - 2 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Połóż kotlety na desce, posyp solą, chmiel-suneli i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.
Dodaj sól, chmiel-suneli i lekko ubij widelcem.
Dodaj mąkę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na rozgrzanym oleju przez 1,5-2 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.