dania główne 27.01.2022

kotlety z indyka w piekarniku

45 min
5 porcji
Kotlety z indyka w piekarniku
Vladimir, stock.adobe.com
0

Czasami w sklepie można zobaczyć tak ogromne kawałki indyka, że trudno w to uwierzyć! Właśnie z takich części najlepsze są kotlety. Najważniejsze jest, aby je odpowiednio pokroić. Przypominam, że należy to zrobić w poprzek włókien!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.

Połóż kotlety na desce, posyp solą, chmiel-suneli i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.

Dodaj sól, chmiel-suneli i lekko ubij widelcem.

Dodaj mąkę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Smaż kotlety na rozgrzanym oleju przez 1,5-2 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy