Codziennie warzywa powinny być obecne w naszej diecie. Nie jest to trudne, ponieważ istnieje wiele takich przepisów. Na przykład możesz zrobić zapiekankę warzywną. Aby danie wyglądało piękniej, dodaję na wierzch kółka żółtych pomidorów.
Składniki
- młoda cukinia - 300 g
- ziemniaki (średni) – 2 kawałki
- kapusta - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- żółte pomidory - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 1 szklanka
- ser (solidny) – 200 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości, ostudź, obierz i pokrój.
Posiekaj cukinię, kapustę, obraną cebulę i paprykę.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Pokrój żółte pomidory w małe kółka.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, cukinię i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut. Warzywa powinny nieznacznie zmniejszyć objętość.
Dodaj kapustę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
W osobnym pojemniku ubij jajka solą i mlekiem.
Dodaj zmielony pieprz, włoskie zioła, ser i dobrze wymieszaj.
Posmaruj formę masłem, połóż połowę ziemniaków, sól i pieprz.
Następnie ułóż smażone warzywa i ponownie dodaj warstwę ziemniaków.
Pieprz, sól i wlej przygotowaną mieszaninę.
Rozłóż żółte pomidory na wierzchu, przykryj folią i wyślij do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-10 minut.