Nigdy nie gotowałeś kotletów w cieście serowym? Wypełnijmy dziś tę lukę. Radzę gotować z polędwicy wieprzowej, ponieważ ta część jest najbardziej odpowiednia pod względem miękkości i zawartości tłuszczu. Możesz użyć dowolnego sera.
Składniki
- schab - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 4 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą, ubij z obu stron, sól i pieprz.
Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Sól, pieprz jajka i mieszaj widelcem, aż będą gładkie.
Dodaj czosnek, ser i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Przesiej mąkę, wymieszaj z gałką muszkatołową i wlej na szeroki talerz.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w mieszance jajeczno-serowej i ułożyć na rozgrzanej patelni z masłem.
Smaż przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć, przykryj, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4 minuty.