Kwaśna pachnąca żurawina to nie tylko doskonały dżem, ale także bardzo dobry sos do mięsa. Możesz go użyć natychmiast, włożyć do lodówki lub zwinąć na zimę. A dzisiaj skupimy się bardziej szczegółowo na ostatniej opcji.
Składniki
- żurawina - 500 g
- jabłka - 200 g
- cukier - 300 g
- cynamon - 1 różdżka
- Goździk - 1 Bud
- imbir - 10 g
- sok pomarańczowy - 100 ml
- ocet winny - 20 ml
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj żurawinę, drobno posiekaj obrane jabłka, posiekaj imbir.
W razie potrzeby zawiń imbir, cynamon, goździki i inne przyprawy w woreczku z gazy.
Połącz żurawinę, jabłka, cukier, sól, sok pomarańczowy i ocet. Dodaj torebkę z przyprawami.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Wyjmij torebkę i zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy