Nawet jeśli rzadko pieczesz ciasta, bardzo spodoba ci się gęsty, beznasienny dżem śliwkowy. Można go rozsmarować na świeżym chlebie, podawać z suszeniem, naleśnikami i po prostu. Uwielbiam robić dżem z aromatycznymi przyprawami, ale możesz ich pominąć.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.
Umieść połówki drenażu na patelni, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2-3 godziny.
Umieść przyprawy na suchej patelni i podgrzewaj przez kilka minut. Otwórz pudełka kardamonu i wyjmij zawartość.
Umieść garnek na małym ogniu, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ułóż dżem w przygotowanych słoikach, zwiń i dobrze zawiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy