ogórki w koncentracie pomidorowym na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki po 0,8 l
Ogórki w koncentracie pomidorowym na zimę
ortodoxfoto, stock.adobe.com
0

Ogórki w koncentracie pomidorowym to wspaniały zbiór na zimę. Używaj słodkich ogórków jako samodzielnej przekąski, a sos pomidorowy będzie dobrym dodatkiem do różnych potraw. Ogórki można pokroić lub w całości użyć małych owoców.

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • Pasta pomidorowa - 140 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 8 szt.
  • woda - 600 ml
  • sól - 30 g
  • cukier - 50 g
  • kwas cytrynowy - 1/2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.

Na dnie wysterylizowanych słoików umieść czosnek, liść laurowy i ziarna pieprzu.

Napełnij słoiki do góry przygotowanymi ogórkami.

Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i odstaw na 7 do 10 minut. Następnie spuść wodę (już jej nie potrzebujemy) i powtórz procedurę ponownie.

Wlej 600 ml wody do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i kwas cytrynowy. Mieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na średnim ogniu.

Wlej ogórki do słoików z wrzącym sosem pomidorowym (nie zapomnij wcześniej spuścić wody!). Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy