ogórki w koncentracie pomidorowym na zimę
Ogórki w koncentracie pomidorowym to wspaniały zbiór na zimę. Używaj słodkich ogórków jako samodzielnej przekąski, a sos pomidorowy będzie dobrym dodatkiem do różnych potraw. Ogórki można pokroić lub w całości użyć małych owoców.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- Pasta pomidorowa - 140 g
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 8 szt.
- woda - 600 ml
- sól - 30 g
- cukier - 50 g
- kwas cytrynowy - 1/2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.
Na dnie wysterylizowanych słoików umieść czosnek, liść laurowy i ziarna pieprzu.
Napełnij słoiki do góry przygotowanymi ogórkami.
Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i odstaw na 7 do 10 minut. Następnie spuść wodę (już jej nie potrzebujemy) i powtórz procedurę ponownie.
Wlej 600 ml wody do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i kwas cytrynowy. Mieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na średnim ogniu.
Wlej ogórki do słoików z wrzącym sosem pomidorowym (nie zapomnij wcześniej spuścić wody!). Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.