Ostatnio w mojej rodzinie pojawiła się nowa tradycja — w każdą środę przygotowujemy azjatyckie potrawy. Najczęściej wybór pada na pikantne sałatki. Ostatnio wypróbowałem ten przepis. Tak bardzo wszystkim się podobał, że z pewnością muszę się nim z wami podzielić.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- szynka - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- seler (łodygi) – 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 20 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
- sos sojowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Jajka lekko ubij widelcem, solą i pieprzem.
Roztop masło na patelni, wlej masę jajeczną i gotuj pod przykryciem przez 5-6 minut.
Pokrój szynkę, łodygi selera i gotowy omlet.
Połącz funchozę, omlet, szynkę i seler.
W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej roślinny i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy