Podczas gdy hawajskie Poke jest podawane w znanych restauracjach na całym świecie, przygotujemy to wykwintne i super zdrowe danie zagraniczne w domu. Minimalna obróbka cieplna produktów = maksymalne korzyści i naturalny smak. Z przyjemnością dzielę się przepisem.
Składniki
- ryż - 200 g
- tuńczyk (filet) – 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- awokado - 2 szt.
- ogórki - 2 szt.
- czerwona kapusta - 100 g
- Sezam - 2 łyżeczka
- mielony imbir - 2 łyżeczka
- sos sojowy - 4 łyżeczka
- olej sezamowy - 2 art.
- miód - 4 łyżeczka
- ocet ryżowy - 3 łyżeczka
- sok z limonki - 30 ml
- sok pomarańczowy (świeżo wyciśnięty) – 60 ml
- sos sojowy - 60 ml
- miód - 1 łyżeczka
- woda - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj sos: połącz wszystkie składniki, dobrze wymieszaj.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości.
Do marynaty w małym pojemniku połącz olej sezamowy, miód i sos sojowy.
Pokrój filet z tuńczyka na duże kawałki, dodaj posiekany czosnek, imbir i nasiona sezamu. Skropić marynatą, aby kawałki ryby były równomiernie pokryte mieszanką.
Pokrój awokado i ogórki na plasterki, posiekaj kapustę.
Ryż ułożyć na 4 głębokich talerzach, dodać filety z tuńczyka, ogórki, awokado i kapustę.
Poke skropić przygotowanym sosem i posypać sezamem.