sałatka z wątróbki drobiowej i zieleni z sosem pomarańczowo-żurawinowym
Danie godne świątecznego stołu! Przeczytaj uważnie przepis i przekonaj się, jak łatwo wszystko jest przygotowane. Sos powinien być słodko-kwaśny. Pamiętaj, aby spróbować podczas gotowania i w razie potrzeby dodać cukier.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 400 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- Mieszanka sałatek - 300 g
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- żurawina - 300 g
- miód (płynny) – 3 art.
- sok pomarańczowy - 100 ml
- kardamon (mielony) – 0,25 CZ. l.
- mielony cynamon - 0,25 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową, obierz z folii i dokładnie osusz.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż wątrobę i smaż do miękkości. Sól i pieprz przed wyłączeniem.
Pokrój pomidory koktajlowe i schłodzoną wątrobę.
Umytą żurawinę włożyć do rondla i zalać sokiem pomarańczowym.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Dodaj przyprawy, sól, miód i po 1 minucie wyłącz.
Zmiel SOS blenderem zanurzeniowym i ostudź.
Połącz wątróbkę drobiową, mieszankę sałatkową i pomidory. Dodaj trochę soli i zmielonego pieprzu.
Połóż sałatkę na talerzu i polej sosem jagodowym.