Jestem pewien, że takiej sałatki jeszcze nie próbowałeś! To prawdziwa uczta smaków, naprawdę wyjątkowe danie! Aby wzmocnić linię cytrusów, dodaję skórkę z cytryny. Należy to zrobić ostrożnie, w przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemna gorycz.
Składniki
- wołowina (gotowany) – 400 g
- pomarańczowy (średnie) – 2 kawałki
- ser (solidny) – 150 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 6 sztuk
- orzechy włoskie (smażone) – 150 g
- majonez - 100 ml
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę i obrane pomarańcze.
Opłucz suszone śliwki i zalej je ciepłą wodą przez 15 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Lekko posiekaj orzechy włoskie. Możesz użyć noża lub blendera.
Połącz wołowinę, pomarańcze, suszone śliwki i orzechy.
Dodaj skórkę z cytryny, mielony pieprz, sól i majonez.
Wymieszaj i użyj pierścienia do serwowania, aby ułożyć sałatkę na talerzu.
Posyp grubą warstwą twardego sera. Zaparz naczynie przed podaniem przez 1,5-2 godziny w lodówce.