ciepła sałatka z wątróbki drobiowej z karmelizowaną gruszką i suszonymi śliwkami
Szukasz wykwintnej sałatki? Jesteś na dobrej drodze! Ten przepis zachwyci każdego, kto spróbuje go przynajmniej raz. Przygotowanie karmelizowanej gruszki nie jest trudne. Podobnie jak radzenie sobie z pozostałymi etapami gotowania.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 350 g
- Gruszka (średni) – 2 kawałki
- suszone śliwki (bez pestek) – 5 sztuk
- sałata - 200 g
- masło - 20 g
- Olej roślinny - 3 art.
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej olej na patelni i smaż wątrobę do miękkości. Na koniec pieprz i sól.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Opłucz suszone śliwki i zalej je ciepłą wodą przez 10 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki i posiekaj.
Pokrój gruszkę na małe plasterki.
Na osobnej patelni rozpuść masło.
Dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Rozłóż gruszkę i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 10-15 minut.
Połącz wątróbkę drobiową, liście sałaty, suszone śliwki i gruszkę.
Dodaj sól, zmielony pieprz i delikatnie wymieszaj.
Ułóż gotową sałatkę na talerzu i skrop sosem sojowym.