Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, koniecznie wypróbuj tę sałatkę. Można go podać natychmiast lub wysłać na chwilę do lodówki. Wolę drugą opcję. Wystarczy 20-30 minut, ale po godzinie będzie tylko smaczniej.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- wieprzowina (gotowane) – 200 g
- papryka (inny kolor) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 1 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sos Worcester - 2 łyżeczka
- mielony imbir - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Pokrój wieprzowinę i obraną paprykę w cienkie kostki.
Połącz funchozę, wieprzowinę, paprykę i marchewkę.
W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, olej roślinny, oba sosy, przyprawy i cukier.
Wlej sos do sałatki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy