sałatki 22.01.2022

Sałatka & 171; Mimoza & 187; z frytkami i oliwkami

15 min
6 porcji
Sałatka
sichkarenko_com, stock.adobe.com
0

W gotowaniu ważny jest nie tylko smak potrawy, ale także jej prezentacja. Proponuję prosty sposób na oryginalne udekorowanie "mimozy". Za pomocą oliwek i frytek klasyczna sałatka zamienia się w duży Słonecznik. Świetny przepis na świąteczny stół!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przetwory rybne dobrze zetrzyj widelcem.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj na drobnej tarce.

Pokrój Oliwki w długie plasterki.

Połóż ziemniaki na talerzu, dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.

Następne warstwy to konserwy, cebula i marchewka. Ponownie dodaj sól i pieprz.

Białka wymieszać z pozostałym majonezem i ułożyć na marchewce.

Posyp grubo żółtkami na wierzchu. Na środku udekoruj kawałkami oliwek, po bokach ułóż frytki. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy