W gotowaniu ważny jest nie tylko smak potrawy, ale także jej prezentacja. Proponuję prosty sposób na oryginalne udekorowanie "mimozy". Za pomocą oliwek i frytek klasyczna sałatka zamienia się w duży Słonecznik. Świetny przepis na świąteczny stół!
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- jaja kurze (gotowane na twardo) – 3 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 250 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- frytki (Duże) – 60 g
- oliwki (bez pestek) – garść
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetwory rybne dobrze zetrzyj widelcem.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj na drobnej tarce.
Pokrój Oliwki w długie plasterki.
Połóż ziemniaki na talerzu, dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Następne warstwy to konserwy, cebula i marchewka. Ponownie dodaj sól i pieprz.
Białka wymieszać z pozostałym majonezem i ułożyć na marchewce.
Posyp grubo żółtkami na wierzchu. Na środku udekoruj kawałkami oliwek, po bokach ułóż frytki. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.