Dżem miętowy z cytryną jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Nie ma nic lepszego niż herbata z dżemem pełnym składników odżywczych i witamin. A jeśli przeziębisz się, taki dżem pomoże zwiększyć odporność i szybko wyzdrowiejesz.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj cytrynę i miętę pod bieżącą wodą. Oddziel liście mięty od gałązek i pokrój cytrynę na półpierścienie.
Napełnij wodą, podpal i gotuj, aż się zagotuje. Gdy tylko się zagotuje, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Okresowo mieszaj dżem.
Przygotuj słoiki, umyj je, wysterylizuj. Wlej dżem do słoików i zwiń. Wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu. Zimą podawaj z herbatą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy