dżem-pięć minut truskawek ogrodowych

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem
Kotangens, stock.adobe.com
0

Pięciominutowa technologia gotowania najlepiej zachowuje pierwotny smak, aromat i zalety jagód. Dlatego jest to najlepszy sposób na przygotowanie dżemu z delikatnych truskawek ogrodowych. Dalej w przepisie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.

Składniki

  • Poziomka (ogrodowa) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 1 art.
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem, aż syrop będzie gładki.

Włóż do niego truskawki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i gotuj ponownie przez 5 minut.

Pozwól mu ostygnąć jeszcze raz, dodaj sok z cytryny, gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy