Na pewno musisz wypróbować ten przepis! Ogórki z czerwonymi porzeczkami zachwycają przyjemnym aromatem, są chrupiące i smaczne. Jagody zawierają dużo kwasu askorbinowego, więc nie trzeba dodawać octu.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- czerwona porzeczka - 500 g
- czosnek - 50 g
- porzeczka - 6 listków
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- woda (filtrowane) – 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej ogórki zimną wodą przez 3 godziny.
Umieść obrane ząbki czosnku, liście porzeczki i czarny pieprz w słoikach.
Ułóż ogórki i dodaj czerwone porzeczki.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj. Dodaj cukier i sól.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy