adjika z pomidorów i czosnku z ostrą papryką
Dla tych, którzy lubią ostrzej, mam sprawdzony przepis na Adjiki z ostrą papryką. Ten palący sos będzie pasował do każdego mięsa i drobiu i może być dodawany do zup i sosów lub po prostu rozprowadzany na chlebie. Adjika jest gotowa do spożycia zaraz po ugotowaniu.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- Chili - 400 g
- czosnek - 300 g
- koperek - 1 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 50 ml
- sól - 2 art.
- cukier - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę obrać z nasion i pokroić w plasterki. Pomidory, papryczki chili (z nasionami) i czosnek pokroić dowolnie, koperek opłukać i osuszyć.
Przepuść wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść masę warzywną w rondlu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sól, cukier, chmiel suneli, mielony pieprz i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwiń i ostudź.