adjika z pomidorów i czosnku z ostrą papryką

1 godz. 20 min.
4 banki
Adżika z pomidorów i czosnku z ostrą papryką
Maria Gerasimenko, stock.adobe.com
0

Dla tych, którzy lubią ostrzej, mam sprawdzony przepis na Adjiki z ostrą papryką. Ten palący sos będzie pasował do każdego mięsa i drobiu i może być dodawany do zup i sosów lub po prostu rozprowadzany na chlebie. Adjika jest gotowa do spożycia zaraz po ugotowaniu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę obrać z nasion i pokroić w plasterki. Pomidory, papryczki chili (z nasionami) i czosnek pokroić dowolnie, koperek opłukać i osuszyć.

Przepuść wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Umieść masę warzywną w rondlu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj sól, cukier, chmiel suneli, mielony pieprz i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwiń i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy