półfabrykaty na zimę
22.12.2022
Ajwar z pieczonej papryki i bakłażana na zimę
3 godz. 0 min.
4 porcje
Jednym z najlepszych znalezisk kuchni bałkańskiej jest ajvar. Popularny preparat wykonany jest na bazie pieczonej papryki, czasem z dodatkiem innych warzyw. Dziś chcę się z wami podzielić właśnie takim regionalnym przepisem-z bakłażanem. Niezła zabawa!
Składniki
- papryka - 2 kg
- bakłażany - 1.5 kg
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet winny - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz paprykę i bakłażany oddzielnie w piekarniku o temperaturze 200 stopni, aż się przypalą.
Zawiń gorącą paprykę w torebkę i odstaw na 10 minut. Zrób to samo z bakłażanem.
Następnie łatwo obierz warzywa i przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem.
Dodaj czosnek, sól, pieprz i olej. Gotuj ajvar przez 15 minut na małym ogniu, mieszając.
Wlej ocet, włóż ajvar do sterylnych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy