Ajwar z pieczonej papryki i bakłażana na zimę

3 godz. 0 min.
4 porcje
Ajvar z pieczonej papryki i bakłażana na zimę
Melica, stock.adobe.com
0

Jednym z najlepszych znalezisk kuchni bałkańskiej jest ajvar. Popularny preparat wykonany jest na bazie pieczonej papryki, czasem z dodatkiem innych warzyw. Dziś chcę się z wami podzielić właśnie takim regionalnym przepisem-z bakłażanem. Niezła zabawa!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz paprykę i bakłażany oddzielnie w piekarniku o temperaturze 200 stopni, aż się przypalą.

Zawiń gorącą paprykę w torebkę i odstaw na 10 minut. Zrób to samo z bakłażanem.

Następnie łatwo obierz warzywa i przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem.

Dodaj czosnek, sól, pieprz i olej. Gotuj ajvar przez 15 minut na małym ogniu, mieszając.

Wlej ocet, włóż ajvar do sterylnych słoików i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy